Sfânta nouă Muceniţă Hrisi (Zlata) din Meglin (13 octombrie / 26 octombrie)

Sfanta Noua Mc. Hrisi (Zlata)

Sfânta nouă Muceniţă Hrisi (Zlata)

Noua Muceniţă Zlata (Hrisi), acest „vas de aur al fecioriei şi mireasă neprihănită a lui Hristos”, s-a născut în satul Slatina (Slatena), eparhia moglenilor aflată la graniţa dintre Bulgaria şi Serbia, vreme în care Bulgaria era sub jugul turcesc.

Încă din tinereţe Zlata a dezvăluit un caracter puternic, credinţă nestrămutată în Hristos, frumuseţe şi neprihănire. Însă unul din turci şi-a rănit inima cu frumuseţea ei şi a răpit-o la casa lui pe când ea aduna lemne, încercînd de mai multe ori să o seducă şi să o convingă să treacă la Islamism. Nereuşind cu vorba, turcul a trecut la ameninţări cu tortura.

Sfanta Noua Mc. Hrisi (Zlata)3Sfânta muceniţă nu s-a înfricoşat de aceste ameninţări, mărturisind cu tărie că nu va renunţa la Hristos, indiferent de chinurile ce i se pregăteau. Timp de şase luni păgânii agareni au încercat să o facă pe Zlata să le accepte religia, dar în zadar, ea a rămas neclintită în credinţa sa. După aceste încercări, ei au încercat să o forţeze folosindu-i pe părinţii şi surorile ei, ameninţînd că dacă nu o vor convinge ei să renunţe la Hristos, o vor omorî şi pe ei îi vor chinui.

Părinţii şi surorile sale au început a plînge amar şi a o ruga să se lepede de Hristos „măcar de formă” ca să scape de chinuri şi moarte. „Dacă mă ispitiţi să mă lepăd de Hristos, nu mai sunteţi familia mea. În schimb am pe Domnul Iisus Hristos ca tată şi pe Maica Domnului ca mamă, iar sfinţii îmi sunt fraţi şi surori!”

Văzînd musulmanii că nu îi pot slăbi credinţa, au chinuit-o timp de trei luni, bătînd-o cu bâtele. Apoi, au jupuit fâşii de piele de pe trupul ei, înroşind pământul cu sângele său şi mai pe urmă au înroşit un fier în foc şi i l-au băgat prin urechi.

În apropiere de locul unde suferea ea se afla părintele ei duhovnicesc, ieromonahul Timotei de la Mănăstirea Stavronikita din Muntele Athos. Ea i-a trimis vorbă să se roage pentru ea ca să aibă putere să îndure mucenicia până la capăt. Duhovnicul ei a fost cel care a păstrat însemnări despre suferinţele sfintei.

În cele din urmă, musulmanii furioşi că au fost învinşi de o femeie, au legat-o de un copac şi au tăiat-o în bucăţi cu cuţitele. Sufletul ei curat a fost luat la Domnul, Care a răsplătit-o cu două cununi: una a fecioriei şi cealaltă a muceniciei. Nişte creştini au adunat sfintele moaşte şi le-au îngropat în secret, cu mare evlavie. Sf. Zlata a suferit pentru Hristos în anul 1795.

Sursa: Ortodoxia.md

Sfanta Noua Mc. Hrisi (Zlata)6

Cântare de laudă la Sfânta Mare Muceniţă Zlata din Meglin
(Sf. Ierarh Nicolae Velimirovici – Proloagele de la Ohrida)

Turcii schingiuit-au pre Zlata cea cu inima de aur,

Chinuit-o-au de moarte căci credea în Hristos, Dumnezeul Cel Viu.

Dar Zlata cea de aur nu a plîns, nici s-a clintit,

Ci inima toată întru Hristos din Ceruri şi-a pus.

Zadarnice fost-au ale rudelor lacrimi,

A Zlatei fericire în ale ei chinuri a stat,

Fericire adevărată, ce Hristos o găteşte

Fecioarelor înţelepte,

Fericire adevărată

Ce Mirele o dăruieşte mireselor credincioase.

Colivia trupului Zlatei celei de Aur s-a spart,

Şi din temniţa trupului fragilă sufletul a zburat, uşor.

Zlata la Rai s-a-nălţat, cu suflet fericit,

Luîndu-şi locul printre sfinţii îngeri, cei împărăteşti.

Sfînta Zlata cea din ţărani umili născută

Regină preaslăvită este acum în Rai.

Sfanta Noua Mc. Hrisi (Zlata)4

Posted on 12 octombrie 2013, in Hrisi (Zlata) din Meglin, Macedonia and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Permiteţi-mi, vă rog, să semnalez o eroare destul de mare aici. Textul este greşit de la sursă. Fiind cunoscător al problemei românilor sud-dunăreni, am avut de-a face şi cu vieţile sfinţilor români din acele zone( Timoc, Istria, actuala Macedonia, Albania, Grecia, Bulgaria, etc)

  Această Sf Mucenţă este de loc din regiunea din jurul oraşului Gevgelja, astăzi la graniţa dintre Macedonia şi Grecia, nu departe de Bulgaria, unde trăiau şi mai trăiesc încă megleno-românii( puţini, ce-i drept, fiind asimilaţi în timp).

  Fecioara apare în icoane ca „Sfânta(Sveta) Zlata Meglena”, fiind îmbrăcată în port tradiţional românesc(în sensul acesta vă pot trimite şi fotografii făcute personal în bisericile din Ohrid). Bineînţeles că toate popoarele(sau aşa-zisele popoare) din acel spaţiu şi-o revendică, dar afirmaţia că ar fi o sfântă sârboaică e departe de adevăr.

  De altfel, sârbii revendică şi alţi sfinţi (cazul Sv. Petka->Sf. Parascheva, Sv. Naum, Sv. Climent), schimbându-le portul din icoane. Avem destule cazuri şi la vecinii noştri bulgari, care ne revendică sfinţii( Sf. Filofteia, Sf. Dimitrie Basarabov, Sf. Teofana Basarab)

  Iniţial, am crezut că ar fi vorba despre satul Slatina Borului, alfat în Timocul Sârbesc ,la mică distanţă de graniţa sârbo-bulgară de astăzi, dar se pare că este vorba de o altă localitate Slatina, din regiunea locuită de megleni, dispărută de-a lungul timpului.

  • Am cercetat si eu mai multe surse, inainte de a posta. Am observat anumite diferente. Spre exemplu pe wiki spune asa: „Zlata was born in the eighteenth century in the village of Slatina, in the province of Meglen (today Chrysi, Greece), to a poor, peasant family with three other daughters”. Intr-o alta sursa am gasit ca parintii erau macedoneni. Am preferat versiunea din Proloage, cea mai raspansita si cunoscuta, in ciuda posibilelor erori. Multumesc de interventie. Daca puteti veni in ajutor blogului cu texte esentiale legate de Serbia ortodoxa, va astept cu drag!

 2. doresc sa preiau din cind in cind si de pe la dumneavoastra cite un articol, se poate?

 1. Pingback: pridvorul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Am pornit un blog nou, dedicat Serbiei martire şi pravoslavnice: “Serbia Ortodoxă”

 2. Pingback: Un blog de urmarit: „Serbia Ortodoxa” | Saccsiv's Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: